vhvg

Wat zegt je tong over je gezondheid?

Geplaatst op

De tong zegt meer over je gezondheid dan je misschien denkt. De tong is namelijk verbonden met veel van onze vitale organen en geeft door middel van verschillende kleuren, texturen en vormen informatie over je gezondheid. Er is veel bekend over welke kleuren welke informatie geven. Wat zegt de kleur van jouw tong over je gezondheid? 

Roze

Een roze tong is gezond en normaal! 

Zwart

Een ophoping van keratine kan ervoor zorgen dat de tong zwart en harig wordt. Keratine is een eiwit in de huid, het haar en de nagels. Een ophoping kan het gevolg zijn van:

  • Slechte mondhygiëne: verbeter je mondhygiëne door een bezoek aan tandartspraktijk Gorinchem en 2x per dag voor minimaal 2 minuten per keer je tanden te poetsen. Vergeet ook niet gebruik te maken van ragers. Daarnaast helpt het om ook je tong te poetsen. 
  • Medicijngebruik, zoals sommige antibiotica
  • Tabaksgebruik
  • Bestralingstherapie
  • Het drinken van donkere vloeistoffen – zoals koffie of zwarte thee 
  • In zeldzame gevallen is een zwarte tong het gevolg van een ernstige aandoening, zoals diabetes of hiv.

Rood

Een rode tong kan wijzen op hitte in het lichaam door bijvoorbeeld koorts of hormonale schommelingen. Een rode tong met bultjes kan ook wijzen op een vitamine B te kort. 

Geel

Het geel worden van de tong is meestal het gevolg van de groei van bacteriën. Een slechte mondhygiëne en een droge mond kunnen beide leiden tot een erge groei van bacteriën op de tong. De tong kan ook ‘eerst’ geel worden voordat hij zwart en harig wordt. Dit gebeurt wanneer de papillen groter worden en bacteriën aan het oppervlak van de tong vast blijven zitten. 

In zeldzame gevallen kan de tong geel worden als gevolg van ernstige gezondheidsproblemen. Een studie uit 2019 Trusted Source suggereert dat een gele tong een teken van diabetes kan zijn. Een andere mogelijke oorzaak is geelzucht.

Heb je een gele tong? Probeer deze dan minimaal 2x per dag te poetsen met een tongschraper. Zo haal je ook een groot deel van de bacteriën weg. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden