vhvg

Wat veroorzaakt gevoelige tanden?

Geplaatst op

Hou je van een frisse adem die ruikt naar munt? Als je de hele dag door met mondwater slingert, kun je je voorbereiden op een pijnlijke mond. Dat komt omdat sommige producten zuren bevatten die de reeds gevoelige tanden erger maken. De oplossing: Beperk het spoelen tot één of twee keer per dag. Als je dan nog steeds gevoelig bent, vraag de tandarts dan naar neutrale fluoridespoelingen of naar producten die de gevoeligheid verlagen en welke ingrediënten je moet vermijden.

Zure voedingsmiddelen eten

Krijg je niet genoeg tomaten, citrusvruchten, vruchtensappen en andere lekkernijen die je het water in de mond doen lopen? Je tanden wel. Geniet van te veel zuurrijk voedsel en drank en je kunt de buitenste laag van je tanden, het zogenaamde glazuur, eroderen en de tere laag eronder het tandbeen blootstellen. Wil je deze taartfavorieten niet opgeven? Snij het zuur met een stukje kaas of een glas melk na het eten.

Tandbleekmiddelen en enkele tandpasta’s

Zowat iedereen wil een helderdere glimlach, maar tandbleekmiddelen en tandpasta’s met peroxide-gebaseerde bleekoplossingen kunnen gevoelige tanden veroorzaken. Het gevoel verdwijnt echter vaak als je stopt met het gebruik van het product.

Terugtrekkend tandvlees

De wortels van je tanden hebben duizenden kleine buisjes die het gevoel (warm, koud, zoet) naar een zenuwcentrum dragen dat bekend staat als de pulp. Meestal zijn de wortels bedekt met tandvleesweefsel. Maar als je een tandvleesaandoening hebt, kan die laag zich van de tanden verwijderen, waardoor de uiterst gevoelige wortel bloot komt te liggen. Voor het recupereren van het tandvlees is hulp van een tandarts nodig, dus praat met je tandarts hierover.

Te hard poetsen van je tanden en kiezen

Als je te hard poetst of geen zachte borstel gebruikt, kan het tandvlees zich van de tandwortels verwijderen. Dit kan ook leiden tot slijtage van het glazuur en het blootstellen van het tandbeen. Gaten in het tandbeen zijn de kleine buisjes die ervoor zorgen dat warm, koud en zoet voedsel de zenuwen van je tanden kan aantasten.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden