vhvg

Wat moet je doen bij angst voor tandartsen?

Geplaatst op

Ervaar je wel eens angsten als je naar de tandarts moet? Bijvoorbeeld voor een esthetische behandeling misschien zelfs voor de periodieke controle? Er zijn genoeg oplossingen om jouw angsten te verminderen of zelfs te overwinnen: ook voor je kinderen. Jouw angsten moeten namelijk niet ten koste gaan van de kwaliteit van je gebit, bijvoorbeeld door controles over te slaan. We leggen je uit wat je kunt doen om zekerder naar de tandarts kunt gaan.

Ben je op zoek naar een goede tandarts en ben je woonachtig in de regio Rotterdam? Kijk dan op de website van deze tandarts uit Rotterdam.

Weet bij welke tandarts je laat behandelen

Zorg er altijd voor dat je jouw tandarts een beetje leert kennen. Je moet je tandarts kennisgeven van jouw angsten en hij of zij moet dat begrijpen. In veel gevallen zijn er speciale angsttandarts waarbij je zeker weet dat ze goed om kunnen gaan met angst bij patiënten.

Je kunt hiervoor uiteraard ook bij vrienden en familie vragen of zij goede ervaringen hebben met empathische tandartsen. Tandartsen moeten je op je gemak laten voelen tijdens een behandeling en dit kan onder andere door bijvoorbeeld precies te vertellen wat de tandarts uitvoert. Advies van collega’s, vrienden en familie kan hierbij een doorslaggevende factor hebben, omdat ze dichtbij je staan.

Angst voor tandartsen door andere angsten

Het boren bij de behandeling van een gaatje

Het geluid van de boor kan mensen afschrikken waardoor ze angst ervaren als ze in de tandartsstoel liggen. Angsttandartsen hebben bijvoorbeeld vaak een koptelefoon liggen waar relatief harde muziek afgespeeld wordt. Dit is niet alleen ontspannend, maar het helpt ook het scherpe geluid van de boor te voorkomen.

Naaldvrees

Ruim 20% van de mensen hebben angst voor naalden. Naalden worden gebruikt voor het verdoven van het tandvlees, waardoor er automatisch angst voor de tandarts optreedt als er verdoving nodig is. Tandartsen kunnen hier rekening mee houden als ze het van tevoren weten. Er bestaan namelijk speciale gels waarmee het gevoel van de naald vrijwel niet voelbaar is. Dit kan ervoor zorgen dat de angst vermindert. Je kunt jouw tandarts altijd vragen om deze gel te gebruiken.

Angst voor pijn tijdens de behandeling

Als je al eerder een slechte ervaring met pijn aan de tanden hebt gehad, kun je bang zijn voor een herhaling van die pijn. Veel factoren spelen echter een rol bij tandpijn. Net als voor de verdovende prik zijn er nu verdovende gels beschikbaar voor de meeste behandelingen. Dit betekent dat het waarschijnlijk niet de pijnlijke ervaring is die je in het verleden hebt gehad.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden