vhvg

Wat is yoga?

Geplaatst op

Een yoga mat is voor veel mensen een eerste aankoop die het beoefenen van yoga een stuk makkelijker maakt. We raden je aan om dit online te doen bij yogisha.nl. Daar hebben ze een uitgebreide selectie aan spullen die je goed kunt gebruiken, denk bijvoorbeeld aan kussens, matten, et cetera. In deze blog nemen we met je door wat yoga is en wat de voordelen ervan zijn. 

Yoga soorten 

Wanneer je op Google het woord yoga intypt dan krijg je allerlei actieve vormen van yoga te zien. Er wordt bijvoorbeeld genoemd dat er 8 soorten yoga zijn waarbij er allerlei oefeningen gedaan kunnen worden of juist dat je kunt gaan liggen om slaapyoga te doen. Nu is het zo dat de meeste mensen graag dit soort yoga willen doen en dat daarom ook de zoekresultaten zijn wat ze zijn. Toch is er ook nog een andere vorm van yoga. We willen graag twee soorten yoga uit elkaar halen: 

Lichamelijke yoga

Geestelijke yoga

In feite komen lichaam en geest als onderwerp in alle vormen van yoga terug. De betekenis van yoga is in feite een connectie met God krijgen. De oprichter van de Hare Krishna beweging in het westen, A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, stelde op basis van een tekst uit de Bhagavad Gita, dat de hoogste vorm van yoga de Bhakti-yoga is. Dat is het pad van liefdevolle toewijding en overgave aan God, de Allerhoogste, of aan een incarnatie van God. 

Mensen uit het westen zonder achtergrond in het hindoeïsme zullen niet snel deze betekenis aan yoga koppelen. Sterker nog, in de vormen van yoga die populair zijn in Nederland gaat het vooral om het zelf en het eigen lichaam, dit versterken en zo ook de geest te versterken. Want een sterke geest in een gezond lichaam. 

Conclusie

We raden je aan wanneer je aan yoga begint, je ook eens te verdiepen in de achtergrond ervan. Zo kom je erachter op welke vlakken yoga verwesterd is en of je misschien daardoor iets mist. Dit hangt overigens helemaal af van je persoonlijke voorkeur, want niet iedereen is geïnteresseerd in filosofische of religieuze denkbeelden die van origine met een bepaald verschijnsel samenhangen. In vele gevallen is yoga in het westen dus een seculier verschijnsel met eventueel een vleugje spirituele kritisch. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden