vhvg

Verbeter je postuur tijdens het fitnessen met deze tips

Geplaatst op

Met het nieuwe jaar ruim een maand onderweg zijn de sportscholen weer overvol. Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met goede voornemens en de sportschool is hier vaak een onderdeel van. Als je gaat sporten om fitter, sterker of slanker te worden zijn er tientallen oefeningen die je kunt doen. De vorm waarin je die oefeningen doet is daarin van groot belang voor het resultaat en je eigen gezondheid. In deze blog kijken we naar een aantal tips waarmee je je vorm kunt verbeteren.

Het begint met de juiste omgeving

Voordat we het over de daadwerkelijke postuurtips gaan hebben, is het belangrijk dat je in een juiste omgeving sport. Sommige mensen willen wellicht thuis aan de gang met geïmproviseerde gewichten etc. Hoewel dit prima mogelijk is, is het belangrijk dat je het thuis daar wel een beetje goed voor inricht. Ga je oefeningen op de grond doen? Zorg dan altijd dat je een fitnessmat hebt liggen en niet op de stenen of houten vloer aan de gang gaat.

Postuur op de cardiomachines

De verleiding is vaak groot om wat voorovergebogen op de fiets, loopband of trap te gaan staan tijdens de oefeningen, zeker als de vermoeidheid toeslaat. Hou altijd in gedachten dat dit kan leiden tot rug- en nekklachten. Het is goed dat je de oefeningen af wil maken, maar als je niet het juiste postuur kan houden ben je te moe om door te gaan. Blijf recht staan met een ontspannen houden en strakke buikspieren. Kijk niet te veel om je heen maar recht vooruit.

Teveel leunen op momentum

Als het de bedoeling is om een six-pack te krijgen zul je veel oefeningen gaan doen die je core trainen. Dat betekent sit-ups, crunches en andere inspannende oefeningen. Je zult merken dat je na een tijd de snelheid gaat gebruiken om de oefening te voltooien. Hierbij verlies je vaak de juiste vorm, waardoor je niet meer de juiste spieren gebruikt om de oefening te voltooien. Dit zorgt voor klachten en een minder resultaat. Doe in het vervolg minder reps en focus echt op de vorm voor een beter resultaat.

Je benen kruisen tijdens de oefeningen

Voor veel mensen is een natuurlijke zithouding met hun benen over elkaar. Tijdens het fitnessen is dit af te raden. Als je benen gekruist zijn is de balans van je bekken minder en wordt je hele vorm van nek tot knieën slechter. Denk dus aan je vorm en hou bijvoorbeeld je knieën bij elkaar en recht. Zo voorkom je rug-, nek- en knieklachten op de lange termijn en verbeter je de resultaten.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden