Geplaatst op
Wanneer we denken aan gezondheidszorg, speelt ook steeds vaker de geestelijke gezondheidszorg een grotere rol. We leven in een drukke maatschappij die ver verwijderd is van die van onze voorouders. We hebben nieuwe manieren en technieken nodig om te kunnen omgaan met deze nieuwe natuurlijke leefomgeving. Om hieraan te kunnen werken als complete bevolking, is het belangrijk om te weten welke psychische stoornissen en aandoeningen aanwezig zijn in onze maatschappij. Erkenning is namelijk altijd de eerste stap om vervolgens een probleem of een beperking op te kunnen lossen of een plek te kunnen geven.
Autismespectrumstoornis
Deze stoornis wordt in de volksmond vaak gewoon aangeduid als autisme. Er zijn echter verschillende vormen en diverse gradaties van autisme. Hierdoor is deze generieke omschrijving vaak onvolledig en daardoor niet veelzeggend. Autismebegeleiding is een manier waarop mensen met een autismespectrumstoornis leren om mee te draaien met de maatschappij, voor zichzelf te zorgen en meer.
Dwangneurose
Een dwangneurose kenmerkt zich als een tic, een gewoonte of een routine die iemand regelmatig uitvoert. Hoe dit zich onderscheid van een normale routine of gewoonte, is doordat deze handeling dwangmatig is: iemand met een dwangneurose kan niet of bijzonder moeilijk weerstand bieden aan het uitvoeren van de handeling. Dit kan een beperkende werking hebben op het leven van degene die hieronder leidt. Dwangneurose is doorgaans een symptoom van andere psychische ontregelheden.
Depressie
Depressie komt bijzonder veel voor in onze maatschappij. De reden hiervoor is vaak een combinatie van verschillende factoren. Belangrijk hierbij is dat iemand met depressie hier vaak van nature een genetische aanleg voor heeft. Dit is desalniettemin niet altijd noodzakelijk. Depressie kan ook getriggerd en veroorzaakt worden door verschillende negatieve gedachten als gevolg van onze toenemende individualisering en het feit dat we steeds minder menselijk contact hebben in de ontwikkelde Westerse wereld.
Lijd jij aan een psychische stoornis?
Als je zelf lijdt aan een psychische stoornis, wacht dan niet te lang met stappen te zetten om deze zo snel mogelijk bij de wortel aan te pakken. Omdat er zo veel mensen mee rondlopen, is er een lange wachtlijst bij diverse GGZ-instellingen in het hele land.