vhvg

Vanaf welke leeftijd moet je een zorgverzekering afsluiten?

Geplaatst op

Hét moment waar je wellicht jaren op heb gewacht: het moment dat je 18 wordt! Niet alleen krijg je toegang tot extra feestjes, ook krijg je meer verantwoordelijkheden. Zo is een verantwoordelijkheid die je krijgt als je 18 wordt, dat je zelf een zorgverzekering moet afsluiten. Geen paniek! Ik help je hierbij.

Wanneer moet ik dan zo’n ‘zorgverzekering’ afsluiten?

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer je je eigen zorgverzekering moet afsluiten. Dit is op de 1e dag na de maand waarop je 18 bent geworden. Stel je voor je bent 7 oktober 18 geworden, dan betekent dit dus dat je op 1 november je eigen zorgverzekering moet afsluiten. Let erop dat je vanaf dat moment niet dubbel verzekerd bent. Sommigen zijn namelijk voor hun achttiende verzekerd via hun ouders. Dit kan je dan opzeggen.

Waar moet ik opletten bij het afsluiten van mijn eigen zorgverzekering?

Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Een basisverzekering verzekert de noodzakelijke zorg, zoals een bezoek aan de huisarts. Een basisverzekering is samengesteld door de overheid. Wil je extra zorg naast je basisverzekering? Dan kan je deze basisverzekering aanvullen met een aanvullende verzekering, zoals bijvoorbeeld de tandartsverzekering 2021. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om als ‘extra zorg’, zorg voor brillen en lenzen op te nemen. Let erop dat je voor extra zorg ook extra moet betalen per maand.

Eigen risico?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, zie je altijd een kopje staan met ‘eigen risico’. Je eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat je aanspraak kan maken op je zorgverzekering. Hierdoor is het dus zo dat hoe hoger je je eigen risico instelt, hoe lager je premie is (=het bedrag dat je maandelijks aan je zorgverzekeraar moet betalen). Mocht je nauwelijks gezondheidszorgkosten hebben, dan kan je er dus voor kiezen om je eigen risico hoger in te stellen.

Geld besparen!

Nadat je precies bent nagaan wat je nodig hebt, zijn er op internet verschillende vergelijkingssites die voor jou uitzoeken wat de goedkoopste zorgverzekering is. Een goede site waarop jij je zorgverzekering kan vergelijken is bijvoorbeeld Zorgverzekeringvergelijken2021.nl.

Waar kan ik een zorgverzekering aanvragen?

Een zorgverzekering aanvragen is makkelijker dan je denkt! Dit kan gewoon via internet. Als je intypt in bijvoorbeeld Google “zorgverzekering aanvragen”, dan krijg je verschillende zorgverzekeringen waar jij je eigen zorgverzekering kan aanvragen.

Zorgtoeslag aanvragen!


Nadat je je zorgverzekering hebt afgesloten, is het tijd om je zorgtoeslag aan te vragen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, je minder verdient dan €30.481 per jaar (2020), je vermogen niet hoger is dan € 116.613 (2020) en je gekozen hebt voor een Nederlandse zorgverzekering, dan heb jij recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een maandelijks bedrag dat je krijgt van de overheid, waarmee jij (een deel van) je zorgverzekering kan betalen. Vergeet dus niet om dit aan te vragen! Een zorgtoeslag vraag je aan via je DigiD op de site van de Belastingdienst.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden