vhvg

Tips bij rugpijn: wat je zelf kunt doen

Geplaatst op

De meeste mensen hebben wel eens te maken met rugklachten. Dit kan veroorzaakt worden door een zware activiteit zoals iets tillen of gewichtheffen, maar ook al door een simpele verkeerde beweging. Bij rugpijn is het verstandig om een fysiotherapeut in te schakelen en oefeningen en hulpmiddelen te gebruiken. Maar daarnaast kun je zelf ook de klachten verminderen of zelfs voorkomen. Hier zijn dingen die je zelf kunt doen als je last hebt van rugpijn.

Niet te veel slapen of rusten

Studies tonen aan dat mensen met kortdurende lage rugpijn die veel en lang slapen en rusten meer pijn voelen en het moeilijker hebben met dagelijkse taken dan mensen die actief blijven. Probeer daarom niet te lang of te veel te liggen of te rusten.

Blijf bewegen

Activiteit is vaak het beste medicijn tegen rugpijn. Eenvoudige oefeningen zoals lopen kunnen zeer nuttig zijn. Het haalt mensen uit een zittende houding en zet het lichaam in een neutrale, rechtopstaande positie.

Let op je houding

Rugpijn kan worden veroorzaakt door een lange periode van een verkeerde houding. Een slechte houding bij dagelijkse activiteiten belast de rug onnodig. Voorkom dit door altijd een rechte rug aan te houden.

Gebruik een rugbrace

Als je een blessure aan je rug hebt of hebt gehad, wordt het vaak aangeraden om een rugbrace te gebruiken. Er zijn verschillende soorten rugbraces die je rug kunnen ondersteunen of verstevigen. Ook kan een rugbrace je rug in de juiste positie houden om (verdere) rugklachten te voorkomen.

Ga naar een specialist

Het ontwikkelen van een persoonlijk trainingsplan is essentieel voor het beheer van chronische rugpijn. Zorg ervoor dat je de juiste specialist inschakelt die je verder kan helpen bij de rugklachten.

Versterk je core

De meeste mensen met chronische rugpijn zouden baat hebben bij sterkere buikspieren. Train daarom je buik en onderrug om je core te versterken. Met het versterken van je core verklein je ook de kans op nieuwe rugklachten.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden