vhvg

Tandbederf bij baby´s

Geplaatst op

Tandbederf door babyflessen treedt op wanneer gezoete vloeistoffen of vloeistoffen met natuurlijke suikers (zoals melk, flesvoeding en vruchtensap) zich lange tijd aan de tanden van een baby vastklampen. Bacteriën in de mond gedijen goed op deze suiker en maken zuren die de tanden aantasten.

Het zijn maar melktanden!

Denk je dat melktanden tijdelijk zijn en daarom niet belangrijk? Dan heb je het mis! Het melktandje is nodig om te kauwen, te spreken en te glimlachen. Ze houden daarnaast ook de plek bezet voor de volwassen tanden. Als het tandbederf door de babyfles onbehandeld blijft, kan dit leiden tot pijn en infecties. Bij ernstig bedorven tanden kan het nodig zijn om de tanden te verwijderen.

Als tanden geïnfecteerd zijn of te vroeg verloren gaan door tandbederf door de fles, kan je kind slechte eetgewoonten, spraakproblemen, kromme tanden en beschadigde volwassen tanden ontwikkelen. Bovendien is de kans dat de volwassen tanden krom worden, aanzienlijk groter.

Het goede nieuws is dat een paar eenvoudige stappen kunnen helpen om tandbederf door babyflessen tegen te gaan. Zo is er onder andere sprake van een goede mondhygiëne op jonge leeftijd.

10 tips voor het verminderen van tandbederf

  • Veeg het tandvlees van de baby af met een schoon gaasje of washandje na elke voeding.
  • Begin met het poetsen van de tanden van uw kind, zonder tandpasta, wanneer zijn of haar eerste tand binnenkomt. Als je ervoor kiest om tandpasta te gebruiken, gebruik dan een fluoridevrije tandpasta.
  • Reinig en masseer het tandvlees op plaatsen zonder tanden.
  • Floss zodra alle melktanden zijn binnengekomen.
  • Zorg ervoor dat je kind voldoende fluoride krijgt, wat helpt om gaatjes te verminderen. Vraag aan je tandarts of huisarts of je een supplement moet gebruiken.
  • Plan regelmatig controlebezoeken voor de eerste verjaardag van je kind. Tandartsen bieden ook speciale afdichtmiddelcoatings aan, die tandbederf bij kinderen kunnen helpen voorkomen.
  • Laat je kind nooit in slaap vallen met een fles die iets anders dan water bevat.
  • Geef je kind nooit een fopspeen die in iets zoets gedrenkt is.
  • Verminder de suiker in de voeding van je kind, vooral tussen de maaltijden door.
  • Verdun de inhoud van de fles geleidelijk met water gedurende 2 tot 3 weken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden