vhvg

Soorten zorg bij kanker

Geplaatst op

Kanker is een verschrikkelijke ziekte. Het is een van de meest voorkomende doodsoorzaken in de westerse wereld. Er wordt door verschillende onderzoekscentra gewerkt aan het vinden van een medicijn. Hoewel veel onderzoekers in de medische sector veel tijd besteden aan het vinden van een vaccin voor het coronavirus, staat onderzoek naar kanker niet stil. In deze blog willen we graag twee belangrijke soorten behandelingen benoemen en bespreken die gepaard gaan met niet alleen kanker, maar veel ernstige ziekten.

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg is de zorg die geleverd wordt wanneer een situatie vrij uitzichtloos lijkt te zijn. Wanneer er verschillende onderzoeken zijn gedaan en de conclusie van deze onderzoeken is dat de patiënt naar alle waarschijnlijkheid niet zal kunnen herstellen van zijn ziekte, dan wordt er gekozen voor zogenaamde palliatieve zorg. In een dergelijke situatie staat het verlichten van de klachten en het leed voorop. Er wordt niet meer getracht om de ziekte te bestrijden en genezing is dan ook niet meer het einddoel. Omdat er geconcludeerd wordt dat de patiënt niet meer zal herstellen, is het nu van belang dat de persoon zo lang mogelijk onder relatief goede omstandigheden de laatste periode van zijn of haar leven doorkomt. Dit betekent dat er gebruik gemaakt kan worden van pijnstilling en in bepaalde gevallen ook mentale ondersteuning.

Curatieve zorg

Wanneer het echter blijkt dat de ziekte behandeld kan worden en de patiënt ook een behandeling wenst te ondergaan, dan wordt er gesproken van curatieve zorg. Het bestrijden van de ziekte wordt dan centraal gesteld. In het geval van kanker betekent dit in veel gevallen chemotherapie aangezien dit op dit moment nog steeds een methode is die de meeste resultaten lijkt op te leveren. In de toekomst zullen er, zolang er voldoende financiering voor onderzoek naar kanker blijft bestaan, mogelijk nieuwe methoden en technieken ontstaan die hopelijk een beter effect hebben op de behandeling van kanker.

Vind jij het ook belangrijk dat er voldoende onderzoek wordt gedaan om deze verschrikkelijke ziekte te kunnen bestrijden? Dat is alleen mogelijk door middel van het uitvoeren van diepgaand en duur onderzoek. Wij verzoeken je dan ook om te overwegen om donateur te worden van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Een donatie van alleen €5 is al een enorme hulp om ervoor te zorgen dat uiteindelijk minder mensen lijden en zullen sterven aan de gevolgen van kanker. Dankjewel! 

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden