vhvg

Oorzaken van een slechte adem

Geplaatst op

Een slechte adem is vervelend voor jezelf, maar ook voor anderen. Zeker als je niet weet waar het door komt, vraag je jezelf af hoe het nou kan dat het steeds weer terugkomt. Ongeveer 25% heeft last van een slechte adem. Wij leggen je graag uit wat je kunt doen om je slechte adem te verminderen.

Hoe weet je of je een slechte adem hebt?

De simpelste test om erachter te komen of je adem daadwerkelijk onaangenaam ruikt, werkt via de lik- en reuktest. Hiervoor lik je de achterkant van je hand en ruik je direct of er een vieze geur waarneembaar is. Ook is een wit uitgeslagen tong vaak een teken dat je een penetrante lucht uitademt. Om er zeker van te zijn dat het geen halitosis is, kun je een klinische test bij de tandarts laten uitvoeren.

Oorzaak 1: een droge mond

Een droge mond duidt vaak op een tekort aan speekselaanmaak. Dit terwijl speeksel juist helpt om de oorzaak tot nare luchtjes te verwijderen. Bacteriën zorgen namelijk voor vervelende luchtjes in de mond. Dit is dat ook de reden dat men ’s ochtends vaak een onaangename lucht uitademen. In de nacht is de speekselaanmaak lager en ontstaat er een vieze geur. Door de tanden te poetsen wordt de vieze geur verdekt, maar wordt ook de speekselaanmaak weer geactiveerd. Je kunt ook de nare geurtjes verminderen door de mond goed te hydrateren en de mond te spoelen na maaltijden en suikerhoudende dranken.

Oorzaak 2: voedsel dat voor nare geuren zorgt

Er zijn veel voedselsoorten die voor een slechte adem zorgen, zoals knoflook. Wat veel mensen niet weten dat ook uien, prei en bieslook zorgen een slechte adem. Van deze groentesoorten worden de stoffen opgenomen in het bloed, waardoor deze langer dan normaal in de mond blijft hangen. De geuren worden namelijk ook via de longen uitgeademd. Je kunt deze groentesoorten dan ook beter vermijden als je snel last hebt van een geurende mond.

Oorzaak 3: een slechte dagelijkse mondhygiëne

De essentie van slechte adem ligt natuurlijk bij de basis: het verzorgen van je gebit. Voor een optimale mondgezondheid is het advies om halfjaarlijks de tandarts te bezoeken voor een controle. Je sluit hierdoor uit dat het door een van de bovenstaande oorzaken komt. Je tandarts kan beoordelen of een aanvullende behandeling door een mondhygiënist gewenst is.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden