vhvg

Kun je aambeien krijgen door te lang te zitten en wat kun je eraan doen?

Geplaatst op

Aambeien zijn niet ongewoon bij de meeste volwassenen met een kantoorbaan. Ze ontstaan voornamelijk door een toename aan druk in de onderbuik, waardoor de bloedvaten opzwellen. De kans hierop wordt verhoogd als je bijvoorbeeld obesitas hebt, zwanger bent of regelmatig lang zit. De daadwerkelijke zithouding is natuurlijk ook van invloed op het risico ervan. In deze blog kijken we naar een aantal stappen die je kunt zetten om de kans op aambeien te verkleinen. Mocht je ze onverhoopt al hebben dan kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerde kliniek. Zo kun je aambeien laten verwijderen bij polikliniek De Blaak.

Neem regelmatig pauze van het zitten

Langdurig blijven zitten verhoogd niet alleen het risico op aambeien, maar ook op allerlei andere aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten. Daarom raden gezondheidsexperts aan om regelmatig een pauze te nemen van het zitten. Ga bijvoorbeeld ieder half uur of uur even staan om te stretchen of een stukje te lopen. Dit verbetert de doorbloeding, maakt je energieker en vermindert het risico op aambeien.

Investeer in een zit-sta bureau

Tenzij je baan vereist dat je de hele dienst moet zitten is het goed om te investeren in een zit-sta bureau. Dit zijn bureaus die je kunt verstellen, waardoor je er ook achter kunt staan. Nu je in deze periode waarschijnlijk thuis moet werken is het goed om te improviseren en van je werkplek een staande werkplek te maken, zonder dat je een heel bureau hoeft te kopen.

Blijf gehydrateerd

Voldoende hydratatie is van groot belang in het voorkomen van aambeien. Als je voldoende vocht binnenkrijgt hou je alle lichaamsprocessen goed aan de gang, waardoor de kans op verhoogde druk op de bloedvaten rond de anus verminderd wordt. Daarnaast helpt het drinken van voldoende vocht bij je stoelgang. Een lastige stoelgang is een veelvoorkomende risicofactor bij de ontwikkeling van aambeien. Over het algemeen houden we een aanbevolen hoeveelheid van 2 liter water aan per dag.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden