vhvg

Is sushi gezond om te eten?

Geplaatst op

Sushi-liefhebbers hoeven niet te piekeren over de rauwe vis die ze consumeren, zeggen voedselwetenschappers, zolang de sushi maar goed is bereid volgens de voorschriften. Mensen die zelf sushi bereiden moeten extra voorzichtig zijn met zowel de rauwe vis als de rijst.

Wat er mis kan gaan als je het fout doet? 

Rauwe vis brengt naast parasieten verschillende potentiële gevaren met zich mee voor de consument. Bacteriën kunnen zich ontwikkelen in niet-verse vis en produceren enzymen die histaminen worden genoemd en die kunnen leiden tot scombroïde vergiftiging. Bepaalde vissen in tropisch water kunnen ook een natuurlijke toxine hebben die ciguatera wordt genoemd en die gastro-intestinale en neurologische symptomen veroorzaakt.

Sushi-eters hoeven zich geen zorgen te maken omdat sushirestaurants bepaalde stappen nemen in de behandeling en bereiding van hun vis. Een vereiste stap is het bevriezen van vis bij temperaturen van -20 graden Celsius of gedurende zeven dagen -35 graden Celsius gedurende 15 uur, waardoor eventuele parasieten worden gedood.

De gevallen van sushi-gerelateerde ziekte vallen ver onder het aantal mensen die ziek worden door besmette producten, zoals jalapeno-paprika’s. Zelfs in die zeldzame gevallen is de rijst in sushi vaker de boosdoener dan de vis.

De bacterie van het bacilgraan kan zich snel verspreiden in rijst op kamertemperatuur. De sushi rijst vereist een zuurbad in een azijnsoplossing die PH naar 4.1 verlaagt, die onruststokende microben doodt en sushi veilig maakt voor dagelijks gebruik.

Eat safe

Veel sushi-liefhebbers smullen van albacore of paling, maar een paar mensen streven naar een gevaarlijker culinaire ervaring door het eten van het rauwe vlees van een giftige kogelvis genaamd fugu.

Meester fugakoks nemen soms een deel van het gif in hun bereide gerecht op, wat een tintelend gevoel op de lippen geeft als het wordt gegeten. Ondeugdelijk bereide fugu kan echter dodelijk zijn door de krachtige neurotoxine van de vis.

Deskundige tips voor vrolijke sushi’s

Echte goede sushi vind je in een sushirestaurant. Bijvoorbeeld eentje die ook afhaal heeft, zoals sushi bestellen dordrecht. Als je absoluut zelf sushi wilt klaarmaken, koop dan vis van sushi-kwaliteit die volgens de voorschriften is bevroren. Eet je sushi zo snel mogelijk op en laat hem niet langer dan 24 uur in de koelkast liggen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden