vhvg

Het verschil tussen een verloskundig-gynaecoloog en een verloskundige

Geplaatst op

Ben je zwanger of heb je een kinderwens en lees je je alvast in. Goed bezig! Tijdens de zwangerschap moeten er veel keuzes worden gemaakt. Niet alleen met betrekking tot de bevalling zelf, maar denk ook aan het uitzoeken van de meubels en accessoires voor in de kinderkamer. We begrijpen ook dat je met veel vragen zit, vooral als je voor het eerst zwanger bent. Je kunt met al je vragen en eventuele zorgen terecht bij je verloskundige. 

Terwijl verloskundig-gynaecologen in de Verenigde Staten nog steeds de go-to-professionals voor de bevalling van baby’s zijn, groeien de ‘vroedvrouwen’ in populariteit. In 1989 leverden gediplomeerde verpleegkundige-vroedvrouwen 3,2 procent van alle baby’s in de Verenigde Staten. In 2008 was dat aantal gestegen tot 7,5 procent. Het kiezen van de juiste professional voor tijdens de bevalling is een zeer persoonlijke beslissing.  Lees hieronder de overeenkomsten en de verschillen tussen een verloskundig-gynaecoloog en een verloskundige. 

Verloskundig-gynaecologen

Verloskundig-gynaecologen hebben andere vaardigheden dan verloskundigen. “Een gynaecoloog heb je meestal nodig als er sprake is van een medische indicatie of als er iets mis gaat tijdens de bevalling”, zegt verloskundig-gynaecoloog Jennifer Niebyl, M.D., hoogleraar verloskunde en gynaecologie aan de Universiteit van Iowa in Iowa City. Gynaecologen zijn getraind om om te gaan met risicovolle zwangerschappen en kunnen zij operaties uitvoeren als dat nodig is. Verloskundige ook wel vroedvrouwen geheten, mogen geen keizersnede uitvoeren. Wel mogen ze hierbij assisteren. Verloskundig-gynaecologen kunnen en mogen ook gebruik maken van een vacuüm om de bevalling te vergemakkelijken. 

Verloskundige

Vroedvrouwen zijn de experts bij ‘normale’ zwangerschappen, waar er geen medische complicaties zijn tijdens de zwangerschap. Verloskundige begeleiden niet alleen de bevalling, maar ook het proces voor en na de bevalling. Je kunt zelfs een afspraak maken bij Pregnata als je nog niet zwanger bent, maar een kinderwens hebt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden