vhvg

Gezondheidstips voor kankerpatiënten

Geplaatst op

Met ruim 600.000 kankerpatiënten in Nederland is de kans groot dat je iemand kent die met kanker heeft te maken, die op het moment met kanker te maken heeft of zelf ziek bent. Het is een vervelende ziekte die veel impact heeft op je fysieke én mentale gezondheid. Of je nou nog in behandeling bent of al lang klaar bent, zorg ervoor dat je er alles aan doet om je gezondheid op peil te houden met deze tips.

Bereik en behoud een gezond gewicht

Vermijd gewichtstoename tijdens de kankerbehandeling, of je nu een gezond gewicht heeft of overgewicht. Als je overgewicht of obesitas hebt, praat dan met je zorgverlener over veilig afvallen nadat je hersteld bent van de behandeling.

Wees lichamelijk actief

Studies tonen aan dat lichaamsbeweging over het algemeen veilig is tijdens de behandeling van kanker en veel aspecten van de gezondheid kan verbeteren, waaronder spierkracht, evenwicht, vermoeidheid en depressie. Praat met je zorgverlener over wat voor jou het beste zou werken. Lichamelijke activiteit na de diagnose is gekoppeld aan een langer leven en een verminderd risico dat de kanker terugkeert bij mensen die leven met borst-, colorectale, prostaat- en eierstokkanker – naast andere vormen van de ziekte.

Doe de aanbevolen kankerscreenings

Overlevenden van kanker moeten alle vervolgbezoeken afleggen die hun kankerzorgteam aanbeveelt, om er zeker van te zijn dat de kanker niet is teruggekomen. Overlevenden kunnen ook andere vormen van kanker krijgen. Volg hetzelfde testschema voor jouw leeftijd en geslacht als de algemene bevolking, tenzij je zorgverlener je anders adviseert.

Zorg voor je emotionele gezondheid

Mentale gezondheid is ook heel belangrijk tijdens zware tijden zoals deze. Breng tijd door met familie en vrienden, en doe dingen die je leuk vindt. Concentreer je op je spirituele kant, of dat nu betekent dat je deelneemt aan een georganiseerde godsdienst, in contact komt met de natuur, mediteert, kunst maakt, of wat jou maar aanspreekt. Je kunt je ook aansluiten bij een steungroep bij jou in de buurt of online. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden