vhvg

Een droge mond en een goede tandheelkundige gezondheid

Geplaatst op

In onze mond wordt voortdurend speeksel geproduceerd. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de mond te allen tijde vochtig blijft en helpt bij het verteren van het voedsel. Daarnaast zorgt speeksel er ook nog voor dat een besmetting door middel van schimmels bacteriën in de mond niet de spuigaten uitloopt. Wanneer je echt een onvoldoende speeksel aanmaakt, zul je merken dat je mond droog en onprettig zal voelen. Er zijn gelukkig verschillende manieren hoe je ervoor kunt zorgen dat je geen droge mond meer hebt.

Let op: Wanneer je niet zeker weet of je gebit en mond in een goede staat verkeren dan doe je er goed aan om een afspraak te maken bij je tandarts

Hoe wordt een droge mond veroorzaakt?

Droge mond wordt onder andere door de volgende zaken veroorzaakt:

Door het gebruik van bepaalde medicatie

Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat je er een droge mond van kunt krijgen. Dit geldt voor verschillende medicijnen voor depressie angststoornissen een andere psychische klachten, maar ook voor overgewicht, diarree, hoge bloeddruk en urine-incontinentie.

Door een bepaalde ziekte of aandoening

Het hoeft niet per se door de medicatie zelf te komen dat je een droge mond krijgt kunt ook zijn er veel ziekte bekend waarbij een droge mond een van de symptomen is, denk hierbij aan bijvoorbeeld AIDS, de ziekte van Alzheimer of HIV.

Door een bepaalde behandeling

Sommige medische behandelingen kunnen er ook verzorging droge mond krijgen. Denk bijvoorbeeld aan chemotherapie waarbij de speekselklieren geraakt kunnen worden. Hierdoor kan de speekselproductie worden verstoord. 

Roken

Roken is een onderdeel van een ongezonde levensstijl en heeft zich meermaals bewezen was veroorzaken diverse soorten schade. Hierbij hoort dus ook schade aan de speekselklieren.

Door uitdroging

Het is belangrijk om regelmatig water te drinken om voor te zorgen dat je voldoende vocht binnen krijgt. Als je uitdroogt betekent dit dus dat je onvoldoende vloeistof hebt om genoeg speeksel te produceren. Dit zorgt er dus ook weer voor dat je een droge mond krijgt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden