vhvg

De beste vloer voor een zorginstelling of ziekenhuis

Geplaatst op

Denk je eens in dat je net in je plaatselijke ziekenhuis op bezoek bent geweest, of misschien ben je wel op de eerste hulp binnengekomen. Als je om je heen kijkt, zul je zien dat de vloer onberispelijk schoon is, en als je verstand hebt van vloeren, zul je je misschien afvragen hoeveel verschillende soorten ziekenhuisvloeren er wel niet moeten zijn in één ziekenhuis. In elke kamer binnen elke sector, en natuurlijk overal waar patiënten komen, is er altijd de vraag of de vloer volledig schoon is. De eerste richtlijn van elk ziekenhuis is immers reinheid, om verschrikkingen zoals stafylokokken te voorkomen.

Rust en reinheid

Verder kan het heel goed nodig zijn om een rustgevende vloer te hebben, want het is tenslotte een ziekenhuis waar vaak beslissingen over leven en dood moeten worden genomen. Eén blik op een radeloze moeder die met een ziek kind het ziekenhuis binnenkomt, zal je er echter van overtuigen dat de vloerbedekking in een ziekenhuis rustgevend moet zijn.

Buiten de spoedeisende hulp van het ziekenhuis zijn er zelfs kamers die precies bepalen welke vloerbedekking daar nodig is, anders zal het ziekenhuis noodgedwongen gewoon sluiten. We hebben het over de elektronisch beladen ruimten waar geavanceerde telecomapparatuur draait. We leven hier tenslotte niet meer in de 19e eeuw, en microben en dergelijke zijn niet meer ons enige probleem. Alle telecomruimtes moeten absoluut een speciale vloerbedekking hebben, een zogenaamde statische dissipatieve vloerbedekking. Dit betekent dat de vloer alle statische elektriciteit absorbeert die normaal wordt opgewekt door bijvoorbeeld het geschuifel van voeten, en dat de statische elektriciteit vervolgens wordt afgevoerd naar een zogenaamd massapunt. Dit beschermt niet alleen normale data-apparatuur, maar ook alle elektronische apparatuur in een ziekenhuis telecommunicatieruimte. Zoals je je kunt voorstellen is dit type vloerbedekking vandaag de dag van zeer groot belang.

Er is geen enkele ruimte in een ziekenhuis die geen vloerbedekking zonder VOS-emissie nodig heeft. Een VOS-arme vloer is zeker niet voldoende voor een ziekenhuis waar de gezondheid van de patiënt op het spel staat. Stel je voor dat bijvoorbeeld de neonatale ruimte alleen maar vloerbedekking met een lage VOS-emissie zou hebben? Een pasgeborene in zijn eerste levensdagen zou toch geen VOS’en moeten inademen?

Gietvloeren

Voor alle soorten ziekenhuisvloeren geldt dat reinigbaarheid van groot belang is, maar eigenlijk moeten ziekenhuisvloeren zo steriel mogelijk zijn, en snel en efficiënt op die manier worden gegenereerd. Dat betekent dat de huidige sterke reinigingsmiddelen van alle soorten op die vloeren zullen worden gebruikt. De vloer moet dus sterk genoeg zijn om bestand te zijn tegen de chemicaliën en de agressieve schoonmaakmiddelen die erop worden gebruikt. Bovendien moet de vloer antislip zijn om de veiligheid te garanderen, zowel van de patiënten als van de werknemers in het ziekenhuis.Er is werkelijk maar één soort ziekenhuisvloer die aan al deze eisen voldoet en dat is een gietvloer. Een gietvloer is een duurzame vloerbedekking, wat betekent dat het niet zal moeten worden vervangen als gevolg van schoonmaakpraktijken, vaste zware gewichten, vlekken en kleurstoffen of elke andere afstraffing die een ziekenhuisvloer moet doorstaan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden