vhvg

De belangrijkste regels voor voedselveiligheid

Geplaatst op

Om te voorkomen dat de veiligheid van eten in gevaar komt, bestaat er een voedselveiligheidssysteem oftewel de HACCP. Als je veel met voedsel werkt bijvoorbeeld in de horeca of omdat je voedsel moet vervoeren van een distributiecentrum naar een restaurant, dan ben je volgens de wet verplicht om je te houden aan de hygiënevoorschriften en te werken volgens de HACCP-richtlijnen. Wat is dit precies? Dat kan je verder in de blog ontdekken.

 

Waar staat HACCP voor?

HACCP is een afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Point system. Nou zal je niet meteen antwoord hebben op de hoofdvraag: Waar staat HACCP voor? Maar ook elke letter heeft een betekennis namelijk:

  • H staat voor Hazard: Als er een bacterie, schimmel, virus, chemische stof of glas in een product aanwezig is, dan is het een gevaar voor de persoon die het gaat op eten of gaat kopen in de supermarkt.
  • A staat voor Analysis: Het analyseren van mogelijk aanwezige gevaren.
  • CCP staat voor Critical Control Point: Om gevaren te voorkomen moeten een aantal punten in de gaten gehouden worden tijdens de controleproces. Als een gevaar vroegtijdig is ontdekt, is het ook de bedoeling om het terug te dringen tot een acceptabel niveau.

Als je in een bedrijf werkt waar voedsel geproduceerd, verwerkt of vervoerd wordt, dan moet je in het bezit zijn van een HACCP-certificaat. Je kunt een HACCP Cursus vaak binnen één dag? halen.

 

HACCP-regels naleven op de werkvloer

Als je eenmaal een certificaat hebt behaald, dan moet je de richtlijnen ook naleven op de werkvloer. Hiervoor zijn een aantal hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen. Speciale prullenbakken is een voorbeeld voor hulpmiddelen. Daarnaast is het goed schoonmaken erg belangrijk en het goed opslaan van voedsel een belangrijke rol die speelt in het verbeteren van de voedselveiligheid.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over gezondheid? Lees dan onze blogs. Tal van tips komen dan naar voren.

Contactgegevens

Via info @ vhvg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden